Σύμφωνα με το νόμο 4387/2016, το τ.OAEE εντάσσεται από 01/01/2017 στον ΕΦΚΑ. Ο διαδικτυακός τόπος του ΕΦΚΑ βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.efka.gov.gr

Κυριακή, 2 Απριλίου 2023









 
 
Δελτίο Τύπου 23/02/2011 - 2/23/2011


Επισκέψεις σε περιφερειακά τμήματα του ΟΑΕΕ στη Βόρεια Ελλάδα πραγματοποίησε από τις 16 έως τις 19 Φεβρουαρίου ο Διοικητής, Γ.Βουδούρης, ο οποίος την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου μίλησε σε ημερίδα που οργάνωσε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου σε αντίστοιχη εκδήλωση στο Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης.

Ο Διοικητής αναφερόμενος στο τοπίο που έχει διαμορφωθεί στην κοινωνική ασφάλιση μίλησε για τα βήματα προόδου που έχουν γίνει στο Ταμείο, καθώς όπως είπε διαψεύστηκαν όσοι εκτίμησαν χρεοκοπία του ΟΑΕΕ εντός του 2010. Αντιθέτως ο Γ.Βουδούρης εκφράζοντας την αισιοδοξία του για το μέλλον του Οργανισμού ανακοίνωσε ότι το Ταμείο έκλεισε για πρώτη φορά μετά από χρόνια με λογιστικό πλεόνασμα 30 εκ. ευρώ.

Μάλιστα πρόσθεσε ότι η αισιοδοξία αυτή βασίζεται και στο γεγονος ότι από τους 800.000 ασφαλισμένου οι 570.000 καταβάλλουν κανονικά τις εισφορές του καθώς και από το ότι οι μισοί από τους ασφαλισμένους του Ταμείου είναι ηλικίας από 40 έως 50 ετών και οι υπόλοιποι κατά μία δεκαετία νεότεροι, γεγονός που παρέχει χρόνο και ευελιξία στον κλάδο συντάξεων.

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην αγορά, ο Διοικητής επανέλαβε ότι, με δεδομένο ότι οι ασφαλιστικές εισφορές αποτελούν τον βασικό πυλώνα στήριξης της βιωσιμότητας του Ταμείου, καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για ευνοϊκή ρύθμιση των οφειλών των ασφαλισμένων με την καταβολή της τρέχουσας εισφοράς και μέρους της οφειλής. Παράλληλα, οι συνεπείς οφειλέτες επιβραβεύονται με την εξαίρεσή τους από την ετήσια αύξηση των εισφορών, αποκομίζοντας μηνιαίο όφελος της τάξης του 25%. Επιπλέον,  για τους νέους ασφαλισμένους προβλέπεται έκπτωση 10% σε περίπτωση προείσπραξης εισφορών.

Ωστόσο, περιγράφοντας το προφίλ των οφειλετών, ο Γ.Βουδούρης τόνισε ότι διαπιστώθηκε ότι 300.000 ασφαλισμένοι παραμένουν οφειλέτες για περισσότερα από 5 χρόνια και όχι μόνο τα δυο τελευταία που ξεκίνησε η οικονομική ύφεση. Μάλιστα επεσήμανε ότι ανάμεσά του υπάρχουν ασφαλισμένοι, με ετήσια εισοδήματα 80 και 90.000 ευρώ, οι οποίοι δεν κατέβαλαν ετήσιες εισφορές της τάξεως των 4.800 ευρώ.

Ο Διοικητής τόνισε ότι οι συνολικές οφειλές των ασφαλισμένων του Οργανισμού ανέρχονται σε 3 δισ. ευρώ, 100.000 οφειλέτες έχουν διακόψει την επαγγελματική δραστηριότητα τους με αποτέλεσμα οι οφειλές τους που αγγίζουν τα 800.000 ευρώ να είναι δύσκολο να σε πρώτη φάση, τόνισε όμως ότι υπάρχουν ακόμη 2 δισ. τα οποία μπορούν να εισπραχθούν άμεσα.

Ο Γ.Βουδούρης έκανε ιδιαίτερη μνεία στο θέμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης την οποία χαρακτήρισε τομή και πολύτιμο εργαλείο για την περιστολή των δαπανών και της διασπάθισης του δημόσιου χρήματος.

Ανακοίνωσε ότι από τον Οκτώβριο και μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2010, η φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε σε σύγκριση με την αντίστοιχη του 2008, κατά 73,40%.  Η μείωση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, όπως ήταν λογικό και επόμενο, οδήγησε και στην κατά 70% μείωση των συνολικών ποσών, που λάμβαναν μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες.

Για τα περιστατικά υπερσυνταγογράφησης δήλωσε ότι το θέμα εξετάζεται διεξοδικά προκειμένου να αποδοθούν οι όποιες ευθύνες.

Ο Γ. Βουδούρης εστίασε την προσοχή του και στην διοικητική αναμόρφωση του Οργανισμού χαρακτηρίζοντας την βασική προτεραιότητα, προκειμένου να υπάρξει ένα πιο ευέλικτο σχήμα που θα εξασφαλίζει για τους ασφαλισμένους υπηρεσίες υψηλής ποιότητας για τους ασφαλισμένους με μικρότερο κόστος, λιγότερο χρόνο και χωρίς γραφειοκρατία.

Αυτή η προσπάθεια τόνισε ξεκινά με τη δημιουργία πολυδύναμων διευθύνσεων. Πιλοτικά το πρώτο πολυδύναμο τμήμα θα λειτουργήσει στην οδό Πειραιώς και θα απευθύνεται σε 17.000 ασφαλισμένους και θα διαθέτει τετραψήφιο τηλεφωνικό κέντρο.

Στην ίδια λογική προανήγγειλε τη δημιουργία ενιαίου πληροφοριακού συστήματος  συντάξεων, προκειμένου να βελτιωθεί ο χρόνος για την έκδοση της απόφασης συνταξιοδότησης, τη
συνένωση περιφερειακών τμημάτων, με στόχο τη μείωση του λειτουργικού κόστους, τη συγκέντρωση των υπαλλήλων και τη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών και τη δημιουργία Κέντρου Εξυπηρέτησης Ασφαλισμένων (ΚΕΑ) για την παροχή γενικών πληροφοριών και την άμεση εξυπηρέτηση σε μία σειρά από υπηρεσίες.

Ο Διοικητής ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί επίσημα το Επιχειρησιακό Σχέδιο 2011-2013 με αναλυτικές δράσεις για το σύνολο του Οργανισμού, στις οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται σειρά πρωτοβουλιών  όπως:

Η ολοκλήρωση οργανωτικής αναδιάρθρωσης, με προτεραιότητα στην έκδοση προσυνταξιοδοτικής απόφασης, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα την άμεση έκδοση προσωρινών συντάξεων. Γι΄αυτό το θέμα μάλιστα αναμένεται και η έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης.

Η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Οργανισμού για την οποία προχωρά η κατάρτιση του σχετικού μητρώου ακινήτων και ο υπολογισμός και η επικαιροποίηση των αντικειμενικών τιμών των κτιρίων που διαθέτει ο ΟΑΕΕ.

Η μείωση της εισφοροδιαφυγής και της εισφοροαποφυγής με τον εντοπισμό και άλλων εισφοροαποφευγόντων μέσω διασταύρωσης στοιχείων καθώς και με τη συστηματική και στοχευμένη εφαρμογή των αναγκαστικών μέτρων που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία .

Η διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης με την προώθηση νομοθετικών ρυθμίσεων για την προσθήκη και άλλων επαγγελματικών ομάδων στην ασφαλιστική κάλυψη του ΟΑΕΕ

Η δυνατότητα επέκτασης της εφαρμογής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των φαρμάκων και στις παρακλινικές εξετάσεις.

Η αξιοποίηση των ψηφιακών υπηρεσιών για την αναβάθμιση της επικοινωνίας με τους ασφαλισμένους.