Σύμφωνα με το νόμο 4387/2016, το τ.OAEE εντάσσεται από 01/01/2017 στον ΕΦΚΑ. Ο διαδικτυακός τόπος του ΕΦΚΑ βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.efka.gov.gr

Κυριακή, 2 Απριλίου 2023

 
 
Δελτίο Τύπου 19/12/2010 - 12/20/2010

                                                             ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 19-12-2010

Στα προβλήματα και τις προοπτικές της κοινωνικής ασφάλισης στη χώρα μας, αναφέρθηκε ο διοικητής του ΟΑΕΕ, Γ.Βουδούρης, μιλώντας το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο του 6ου πανελλήνιου συνεδρίου για τα Oικονομικά και τις Πολιτικές Υγείας, που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Hiltοn.

Περιγράφοντας την κατάσταση που ανέλαβε τον περασμένο Αύγουστο, ο διοικητής του Οργανισμού έκανε λόγο για ένα σύστημα με σημαντικές ελλείψεις και παντελή απουσία ελεγκτικών μηχανισμών.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι  ο ΟΑΕΕ καλείται σε πολύ σύντομο διάστημα να πετύχει την οικονομική του εξυγίανση, ώστε να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά του.

«Είναι χαρακτηριστικό, σημείωσε, ότι τα έσοδα του Οργανισμού σε ποσοστό 80% προέρχονται από ασφαλιστικές εισφορές» σημείωσε με έμφαση. Στο πλαίσιο αυτό κινείται η προσπάθεια αύξησης των εσόδων με διευκολύνσεις των οφειλετών για ευνοϊκή ρύθμιση των χρεών τους. Μάλιστα ανακοίνωσε ότι για τον λόγο αυτό έχει εισηγηθεί την επιβράβευση των ασφαλισμένων που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, δηλαδή περίπου το 60% των ασφαλισμένων, με πάγωμα των εισφορών τους για την επόμενη τριετία στα σημερινά επίπεδα.

Ωστόσο, όπως εκτίμησε ο Γ.Βουδούρης  «μετά τον Ιούλιο, η κατάσταση φαίνεται ότι άλλαξε στον ΟΑΕΕ με εντυπωσιακά αποτελέσματα που αναμένεται να βελτιωθούν ακόμη περισσότερο» και συνέχισε: «Για πρώτη φορά φέτος παρουσιάσαμε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, χωρίς αποκλίσεις, για πρώτη φορά κινούμαστε εντός και ίσως πιο κάτω από την προϋπολογισθείσα κρατική ενίσχυση».

Για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ο διοικητής του ΟΑΕΕ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα  του πρώτου μήνα τονίζοντας τη μείωση του κόστους της μέσης συνταγής, καθώς, όπως είπε, είναι καθοριστική στη συνολική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

«Από τα 80 ευρώ κατεβήκαμε στα 48 και ακόμα και αν οι συνταγές παραμείνουν στον αρχικό αριθμό των 330.000 μηνιαίως το κόστος από τα 25 εκ. ευρώ περιορίζεται στα 14 με 15  εκ. ευρώ» τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις δυσκολίες της εφαρμογής, επεσήμανε ότι οι περισσότερες αντιδράσεις προήλθαν από τους φαρμακοποιούς και οι μεγαλύτερες δυσκολίες, που επικαλέστηκαν, αφορούσαν ζητήματα τεχνολογίας.

« Βελτιωνόμαστε καθημερινά και επιδιώκουμε καθημερινή ροή πληροφοριών» δήλωσε ο Γ.Βουδούρης και πρόσθεσε: «Το σύστημα όμως δουλεύει, είναι αποτελεσματικό και δεν επιτρέπει πλέον την υπερκατανάλωση. Ωστόσο, η συγκεκριμένη εφαρμογή δεν φτάνει, πρέπει να συνοδευτεί και από άλλες αποφάσεις. Πρέπει για παράδειγμα να καθοριστεί τιμή φαρμάκου για τα ασφαλιστικά ταμεία» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο διοικητής του ΟΑΕΕ ανακοίνωσε ότι μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουρίου θα ανακοινωθεί το νέο επιχειρησιακό σχέδιο του Οργανισμού που θα στηρίζεται στους άξονες της πάταξης της εισφοροδιαφυγής, της οικονομικής εξυγίανσης, της διοικητικής αναδιοργάνωσης και του εκσυγχρονισμού του τρόπου λειτουργίας του.